NEDERLAND ROOKVRIJ

8 Jan

Gepubliceerd in de AHA-bijlage van het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant, 29 december 2016.

Zien roken doet roken. Vandaar dat het volgens verslavingsarts Robert van de Graaf zo belangrijk is om kinderen rookvrij te laten opgroeien. In het Friese Ureterp willen ze daar alvast mee beginnen.

Aan de gevolgen sterven jaarlijks 20.000 mensen, oftewel 55 per dag. Dat zijn er méér dan door drank, drugs, misdaad en verkeer bij elkaar. Daarmee is roken de belangrijkste oorzaak van ziekte en vroegtijdig overlijden. ,,Onbegrijpelijk toch, dat we het desondanks nog steeds normaal vinden dat er zoveel wordt gerookt?”, zegt verslavingsarts Robert van de Graaf van Verslavingszorg Noord Nederland (VNN). Van de Graaf maakt zich al jaren hard voor een rookvrije zorg en is actief binnen de Alliantie Nederland Rookvrij, waar ook het Healthy Ageing Network Northern Netherlands (HANNN) onderdeel van uitmaakt. Het doel: een samenleving waarin niemand meer aan de gevolgen van (mee)roken hoeft te overlijden.
,,Dat begint bij een rookvrije omgeving voor de jeugd”, aldus Van de Graaf. ,,Want zien roken doet roken. Het aantal kinderen dat ooit heeft gerookt is de afgelopen decennia weliswaar gedaald, maar iedere dag opnieuw beginnen in Nederland toch nog ruim honderd kinderen met roken. Dat zijn er zo’n 37.000 per jaar. ’De vervangers’, noemt de tabaksindustrie ze, omdat ze overleden rokers moeten vervangen. En hoe jonger je start, hoe ernstiger de verslaving.”
Om het tij te keren is volgens hem niet genoeg als ouders voor hun sigaretje naar buiten gaan. 92 procent rookt namelijk wel op andere plekken in het bijzijn van hun kind. ,, Kinderen van rokende ouders hebben de grootste kans om zelf te gaan roken en zeker zij zouden er nergens meer mee moeten worden geconfronteerd. Dus óók niet bij een kinderspeelplaats, op een terrasje of bij de ingang van een ziekenhuis. We zijn er hard mee bezig om dat op zoveel mogelijk plekken in Nederland voor elkaar te krijgen.”
In het Friese Ureterp hebben ze alvast een vliegende start gemaakt. Lokale huisarts Hilly ter Veer, Van de Graaf, ziekenhuis NijSmellinghe en GGD Fryslân gingen afgelopen najaar met bewoners in gesprek om ze informatie te geven over (de gevolgen van) roken en de verschillende vormen van hulp om te stoppen. Ook kregen inwoners tips over wat ze zelf kunnen doen om te zorgen dat kinderen niet beginnen. Bijvoorbeeld door op school of bij de sportclub aan te kaarten dat nergens waar kinderen komen mag worden gerookt.
Het merendeel van de mensen bleek direct enthousiast om Ureterp ‘rookvrij’ te maken. ,,Want kinderen tegen de schadelijke gevolgen van roken beschermen, dat wil eigenlijk iedereen”, aldus Van de Graaf. Sinds de start van ‘Ureterp rookvrij’ lijkt het aantal verzoeken om stoppen-met-rokenbegeleiding bij de huisartsen in ieder geval alvast te zijn toegenomen. Ook zijn scholen, sportverenigingen, ondernemers, dorpsverenigingen en Gemeente Opsterland benaderd met de vraag of ze een bijdrage willen leveren aan het project.
De aanpak blijkt als een olievlek te werken; inmiddels heeft het Friese initiatief tal van andere gemeenten en organisaties in het hele land geïnspireerd. ,,Belangrijk is dat we rokers niet dwingen te stoppen met roken”, besluit hij. ,,Dat werkt sowieso averechts. In plaats daarvan helpen we ze om hun kinderen rookvrij te laten opgroeien. Als dat betekent dat rokers zelf willen stoppen, dan steunen we ze daar natuurlijk graag bij.”
Meer informatie: rookvrijegeneratie.nl, alliantienederlandrookvrij.nl.

 

[Kader]
Rookstoplijn
Meer weten over roken of hulp nodig bij het stoppen? Kijk op ikstopnu.nl of novae.nl/roken van VNN. Of bel de landelijke rookstoplijn: 0800-1995.

 

[Kader]
Rookfeiten

  • In Nederland roken er zo’n 3,6 miljoen mensen.
  • Jaarlijks sterven wereldwijd bijna zes miljoen mensen door roken. In Nederland zijn dat er ongeveer 20.000.
  • Er zitten zo’n zeventig kankerverwekkende stoffen in tabaksrook.
  • Rokers sterven gemiddeld tien jaar eerder dan niet-rokers.
  • Twee derde van de rokers is begonnen voor zijn 18de.
  • Roken kost sigarettenrokers gemiddeld ruim 1200 euro per jaar.
  • Jaarlijks doen zo’n 1 miljoen rokers een stoppoging. 90 tot 96 procent daarvan begint binnen een jaar weer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: