SPEEL JE FIT

8 Jan

2016-12-29 AHA Speel je fit.jpg

Gepubliceerd in AHA Magazine, een bijlage van de Leeuwarder Courant en het Dagblad van het Noorden, 29 december 2016.

Iedereen die wel eens heeft geprobeerd om bijvoorbeeld af te vallen of meer te bewegen, weet hoe lastig het is om je (gezondheids)gedrag blijvend te veranderen. Speciale digitale spelletjes – in vaktermen healty games – kunnen daarbij helpen.

Stel, je bent een getalenteerde jonge gameontwikkelaar, die met je kennis en kunde de wereld graag een beetje beter willen maken. Bijvoorbeeld door serious games te ontwikkelen om zo gezondheidsklachten te voorkomen, of het effect van medische behandelingen te vergroten. Maar als buitenstaander met vernieuwende plannen de zorg binnendringen, is nog niet zo gemakkelijk. Wat doe je dan?
Met die vraag in het achterhoofd stelde de provincie Fryslân eind 2015 vijf vouchers van elk 10.000 euro beschikbaar voor bedrijven uit de groeiende Friese gamingindustrie. Het doel: de ontwikkeling van zorggames een impuls geven. Het Healthy Ageing Network Northern Netherlands (HANNN) werd ingeschakeld om de gamemakers in contact te brengen met mogelijke opdrachtgevers in de zorg. Precies een jaar later liggen er vijf leuke en vooral ook zinvolle nieuwe spellen.
Met plezier meer effect
Gezonder leven of revalideren is voor veel mensen moeilijk vol te houden. Oefeningen zijn bijvoorbeeld pijnlijk of saai. Of je hebt het gevoel dat je jezelf prettige dingen – ongezond eten, sigaretten – moet ontzeggen. Dat werkt niet bepaald motiverend. Logisch dus dat veel mensen er voortijdig het bijltje bij neergooien en in hun oude gedrag terugvallen. Bovendien kan het door de overdaad aan – vaak tegenstrijdige – informatie knap lastig zijn om de juiste gezondheidskeuzes te maken. Wat mag je nu wel eten, en wat niet? En hoe weet je of je de oefeningen die de fysiotherapeut je heeft gegeven wel correct uitvoert? Daar komen serious games om de hoek kijken. Als gezond leven een spelletje wordt en je er lol in krijgt, houd je het namelijk makkelijker vol. Door de gegevens uit het spel terug te sturen naar de zorgverlener, krijgt die ook nog eens beter inzicht in de vordering van de behandeling. Zo nodig kan die dan tijdig worden bijgestuurd.
Rugklachten
Critical Bit is een van de voucherwinnaars die afgelopen jaar zo’n digitale zorgtoepassing heeft gebouwd. Via het HANNN kwam het jonge gamebedrijf in contact met ziekenhuis De Tjongerschans in Heerenveen. Samen besloten ze de Back trainer te ontwikkelen, een app die mensen met rugklachten helpt om hun fysiotherapieoefeningen thuis beter te doen en langer vol te houden.
,,Op internet vind je veel filmpjes met dit soort oefeningen”, zegt gameontwerper Mitchel Bonnema, een van de oprichters van Critical Bit. ,,En er zijn ook al verschillende apps op dit terrein. We hebben daarom eerst onderzocht wat we daaraan konden toevoegen.”
Bonnema en zijn collega’s kwamen tot de conclusie dat ze voor hun app motion capture wilden gebruiken, een techniek om bewegingen van mensen te kopiëren naar heel realistische animaties. ,,Het voordeel daarvan is dat je, door met je vingers over het beeldscherm te gaan, het figuurtje kunt draaien en van alle kanten kunt bekijken. Ook kun je op een bepaald lichaamsdeel inzoomen. Dat helpt om de oefening zelf zo goed mogelijk na te doen.”
Wat het project extra bijzonder maakte, is dat Critical Bit het ‘prijzengeld’ van 10.000 euro deelde met Jean Driessen van De Tsjongerschans. Deze sportarts was eerder al betrokken bij de ontwikkeling van een andere app, Puffer, die ouders helpt om hun kinderen met astma de juiste behandeling te bieden. Nu doet hij wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van de Back trainer. ,,Het feit dat onze app meteen in de praktijk wordt getest en gevalideerd, maakt dat we hem straks hopelijk beter in de markt kunnen zetten”, aldus Bonnema. ,,Want uiteindelijk is het doel natuurlijk dat fysiotherapeuten in heel Nederland hem gaan gebruiken.”
Begrip
Voor veel gamemakers kan het lastig zijn de cultuurkloof tussen techniek en zorg te overbruggen. Dat ligt anders voor Maarten Stevens, medeoprichter van 8D Games, een andere voucherwinnaar. Stevens werkte lang als creatief therapeut in de geestelijke gezondheidszorg. Tien jaar geleden besloot hij daarnaast serious games te gaan ontwikkelen. Inmiddels verdient hij daar volledig zijn brood mee. Met het geld van de provincie bouwde 8D Games voor de GGD een game om jongeren met elkaar in gesprek te laten gaan over grenzen bij seksueel gedrag.
,,Een oud-stagiair die inmiddels bij ons werkt, Edwin ten Wolde, is afgestudeerd op het idee voor deze game”, vertelt Stevens. ,,Maar de GGD had geen geld om hem daadwerkelijk te laten maken. Dankzij de voucher konden we dat toch doen. In de game ben je een meisje van 16, dat na een feestje wakker wordt in een onbekend huis. Ze weet niet meer precies wat er is gebeurd. Terwijl ze haar spullen verzamelt, krijgt ze flashbacks van de avond ervoor. Over het seksueel getinte appje dat ze de jongen stuurde, hoe ze samen naar boven gingen en hoe hij reageerde toen zij uiteindelijk toch ‘nee’ zei.”
In totaal zijn er in het spel acht situaties waarover jongeren in discussie kunnen gaan. Was wat hij deed wel handig? Had zij niet duidelijker moeten zijn? ,,We hebben de game op een MBO-school getest”, besluit Stevens. ,,Toen bleek al snel dat jongens en meisjes heel anders tegen seksueel gedrag aankijken. Eén jongen had bijvoorbeeld niets kwaads in de zin met een tik op de billen van een meisje, terwijl zij dat heel vervelend vond. Tijdens het gesprek, zag je het begrip over en weer groeien. Als je dat met een game kunt bereiken, is ons werk geslaagd.”

 

[Kader]
Winnaars
Deze vijf Friese gameontwikkelaars wonnen een voucher van de provincie:

  • Critical Bit (Leeuwarden)
  • 8D Games (Leeuwarden)
  • Meulen Game Development (Sneek)
  • Grendel Games (Leeuwarden)
  • Skerp (Tytsjerk)

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: