BEVOLKINGSONDERZOEK NAAR DARMKANKER

9 Feb

m07-vraag-bevolkingsonderzoek-darmkanker

Verschenen in Margriet nr. 7, februari 2017.

Gea (66): “Ik heb onlangs voor het eerst een oproep ontvangen om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek naar darmkanker. Heeft dat echt zin?”
Prof. dr. James Hardwick, hoogleraar Maag-Darm-Leverziekten, gespecialiseerd in de vroege opsporing en behandeling van darmkanker:
“Ja, dat heeft zeker zin. Dikke darmkanker begint altijd met een poliep, maar een poliep is lang niet altijd kanker. Verreweg de meeste poliepen zijn goedaardig en blijven dat ook. Zo’n 5 procent kan op den duur echter uitgroeien tot dikke darmkanker. Helaas kunnen we aan de buitenkant niet zien of een poliep kwaadaardig gaat worden. Vandaar dat we ze voor de zekerheid allemaal weghalen.
Poliepen zijn pijnloze woekeringen van het darmslijmvlies, variërend in grootte en in vorm: van een paar millimeter tot enkele centimeters. Zo’n 9 procent van de 50-plussers heeft een grote poliep, blijkt uit onderzoek. Er zijn patiënten met slechts één poliep, anderen hebben er meerdere. Erfelijkheid – darmpoliepen of darmkanker in de familie – en roken, te weinig lichaamsbeweging en overgewicht kunnen de kans erop vergroten.
Door poliepen preventief te verwijderen kunnen we darmkanker in veel gevallen vroeg – in een goed te behandelen stadium – opsporen, of zelfs helemaal voorkomen. Maar omdat ze vaak geen klachten geven, zelfs niet als ze overgaan in kanker, hebben veel mensen poliepen zonder het te weten. Zo kan het dat er jaarlijks toch nog veel mensen aan dikke darmkanker overlijden. Vandaar dat alle Nederlanders tussen de 55 en 75 jaar nu elke twee jaar een oproep krijgen om ontlasting in te leveren. Het onderzoek is gratis en vrijwillig. Als voldoende mensen meedoen, is de verwachting dat we daarmee op den duur jaarlijks 1.400 tot 2.400 sterfgevallen aan darmkanker kunnen voorkomen.
Met de test die u thuisgestuurd heeft gekregen, verzamelt u eenvoudig en hygiënisch een klein beetje ontlasting. Dat retourneert u in een speciale envelop naar een laboratorium. Daar wordt uw ontlasting onderzocht. Mochten bloedsporen in worden gevonden, dan volgt in het ziekenhuis een inwendig kijkonderzoek, een zogenaamde coloscopie. Eventuele poliepen in de dikke darm worden dan direct verwijderd. Dat is pijnloos. Vervolgens stuurt de arts het weefsel naar een laboratorium om vast te stellen om wat voor soort poliep het gaat en of verdere behandeling nodig is.
Meestal merk je dus niets van poliepen of darmkanker. Krijg je toch klachten, dan zijn dat bijvoorbeeld bloed of slijm in de ontlasting, veranderingen in het ontlastingspatroon, een onregelmatige stoelgang, buikpijn en onverklaarbaar gewichtsverlies. Let wel, al deze problemen kunnen óók het gevolg zijn van andere, vaak onschuldige aandoeningen. Als je bloed opmerkt in je ontlasting is het verstandig om direct een afspraak met de huisarts te maken. Voor de andere klachten geldt dat je er goed aan doet om naar de dokter te gaan als ze langer dan twee weken aanhouden.”
Meer informatie: http://www.rivm.nl/Onderwerpen/B/Bevolkingsonderzoek_darmkanker

Wekelijks geven (medisch) specialisten in Margriet antwoord op gezondheidsvragen van lezeressen. Heb je ook een vraag die je wilt voorleggen aan de (medisch) specialisten? Stuur hem naar rurbrieken@margriet.nl o.v.v. ‘vraag aan’.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: