BLAASONTSTEKING VOORKOMEN MET CRANBERRYSAP?

9 Feb

M06 Vraag blaasontsteking.jpg

Gepubliceerd in Margriet nr. 6, februari 2017.

Marita (68): “Ik heb regelmatig last van blaasontsteking. Kan het drinken van cranberrysap dat voorkomen?”
Uroloog Rob Schipper van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in ‘s Hertogenbosch:
“Een blaasontsteking ontstaat door bacteriën die via de plasbuis in de blaas komen. Ze hechten zich daar aan het slijmvlies aan de binnenkant van de blaas, waarna dat gaat ontsteken. Omdat bij vrouwen de plasbuis korter is en dichter bij de anus ligt, krijgen zij gemakkelijker een blaasontsteking dan mannen. Ook kunnen bij vrouwen tijdens het vrijen bacteriën in de plasbuis komen en vervolgens een blaasontsteking veroorzaken. Als je je blaas niet helemaal leeg kunt plassen, is de kans op blaasontsteking eveneens groter. Dat speelt onder andere een rol bij vrouwen na de overgang.
Jaarlijks krijgen 8 van de honderd vrouwen blaasontsteking. Bij vrouwen boven de 65 is dat zelfs 11 tot 18 per 100. De aandoening komt dus ontzettend veel voor. Sterker nog, van alle klachten waarmee vrouwen naar de huisarts gaan, staat blaasontsteking op nummer één. De belangrijkste verschijnselen zijn vaak aandrang voelen om (kleine beetjes) te plassen en pijn of een branderig gevoel bij het plassen.
Bij een gewone blaasontsteking heb je geen koorts, hoogstens wat verhoging. De standaardbehandeling is een antibioticumkuur. Een verwaarloosde blaasontsteking kan overgaan in een ontsteking van het nierbekken. Dan krijg je vaak wel koorts en voel je je zieker, met ook pijn in je flank of zij. Vandaar dat het belangrijk is om met een blaasontsteking altijd naar de huisarts te gaan.
Over het voorkómen van een blaasontsteking doen allerlei verhalen de ronde. Bijvoorbeeld dat je grote hoeveelheden vitamine C zou moeten slikken. Een hardnekkig misverstand; dat heeft echt geen enkele zin. Iets anders wat je vaak hoort, is dat je sap van cranberry’s – Nederlandse benaming: veenbessen – moet drinken. Wetenschappelijke onderzoeken hiernaar spreken elkaar nogal eens tegen, maar daar lijkt wel iets van waarheid in te zitten.
In 2012 heeft de Stichting Werkgroep Antibioticabeleid (SWAB) een richtlijn uitgebracht over blaasontsteking. Daarin staat dat de beste manier om een terugkerende blaasontsteking te voorkomen is om dagelijks een lage onderhoudsdosis van een antibioticum te slikken. Vóór de overgang kunnen bacteriedodende vaginale capsules of cranberryproducten ook helpen.
Bepaalde stoffen in cranberry’s zorgen ervoor dat bacteriën zich moeilijker aan de blaaswand hechten. Dagelijks een cranberryproduct gebruiken vermindert de kans op een blaasontsteking zo met 30 tot 40 procent. Helaas is niet bekend of bijvoorbeeld cranberrysap of een cranberrycapsule beter werkt, en ook niet welke hoeveelheid het beste effect geeft.
Volgens de werkgroep hebben cranberryproducten na de overgang géén beschermend effect meer. Hetzelfde geldt voor de vaginale capsules. Alternatieven voor het voorkomen van blaasontsteking zijn dan een vaginale hormooncrème of orale capsules met lactobacillen, een bepaalde vorm van probiotica. Overleg met uw huisarts wat in uw geval de beste optie is.”

Wekelijks geven (medisch) specialisten in Margriet antwoord op gezondheidsvragen van lezeressen. Heb je ook een vraag die je wilt voorleggen aan de (medisch) specialisten? Stuur hem naar rurbrieken@margriet.nl o.v.v. ‘vraag aan’.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: