VERMOEID DOOR HPV-VACCIN?

9 Feb

17-01-de-vraag-hpv-1

Gepubliceerd in Margriet 1, 2017.

Heleen (41): “Mijn dochter van 12 heeft een oproep gekregen voor de HPV-vaccinatie. Nu heb ik gehoord dat meisjes daar chronisch vermoeid van kunnen worden. Moet ik dat risico nemen?”

Dr. Hester de Melker, afdelingshoofd epidemiologie en surveillance van het rijksvaccinatieprogramma van het RIVM:
“HPV staat voor Humaan Papillomavirus. Er zijn wel meer dan honderd verschillende varianten van dit virus. Een aantal daarvan kunnen baarmoederhalskanker veroorzaken. Ondanks het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker bij volwassenen – de bekende uitstrijkjes – krijgen in Nederland jaarlijks toch nog 600 vrouwen deze vorm van kanker. Tussen de 200 en 250 overlijden ieder jaar aan de ziekte. Om dat aantal verder omlaag te brengen, worden 12-jarige meisjes sinds maart 2010 opgeroepen om zich tegen het HPV-virus te laten vaccineren. In het vaccin zijn HPV-type 16 en 18 opgenomen, die 70 procent van alle gevallen van baarmoederhalskanker veroorzaken. Het werkt het beste als een meisje de inenting krijgt vóór ze seksueel actief is.
De laatste tijd is er in de media veel te doen over de mogelijke risico’s van het HPV-vaccin. De zorgen hierover zijn onterecht. Voordat het in gebruik werd genomen, is het vaccin uitgebreid wetenschappelijk getest op veiligheid en effectiviteit. Bovendien wordt er doorlopend onderzoek gedaan naar mogelijke bijwerkingen. Zo weten we dat milde bijwerkingen, zoals een pijnlijke arm of een rode vlek rond de prikplek, veel voorkomen. Ernstige bijwerkingen zijn daarentegen zeldzaam. Een heel enkele keer valt een meisje flauw of is ze erg moe. Dit flauwvallen kan komen als een meisje het erg spannend vindt om de prik te krijgen. Na enkele dagen zijn de pijn- en moeheidsklachten meestal voorbij.
Toch doet er een hardnekkig gerucht de ronde dat meisjes ook chronisch vermoeid zouden kunnen raken van het HPV-vaccin. Daar is echter geen enkele aanwijzing voor. Chronische vermoeidheid bij tienermeisjes bestond al vóórdat de HPV-vaccinatie werd ingevoerd. Meestal is er geen duidelijke oorzaak voor te vinden, en de behandeling is moeizaam.
Chronische vermoeidheidsklachten hebben vaak een grote impact het leven van patiëntes en hun families. Logisch dus dat ze naar een verklaring zoeken. Als de klachten ontstaan (kort) nadat een meisje een HPV-vaccinatie heeft gehad, is de – ogenschijnlijke – link gauw gelegd. Maar uit wetenschappelijk Engels onderzoek is gebleken dat er geen enkel verband is tussen de HPV-vaccinatie en vermoeidheidsklachten. De aandoening komt niet vaker voor bij gevaccineerde meisjes als bij ongevaccineerde meisjes, aldus de onderzoekers. Ook is het aantal vermoeidheidsklachten bij meisjes niet toegenomen na inenting.
De Nederlandse overheid vindt het belangrijk om zeker te weten dat voor Nederlandse meisjes hetzelfde geldt. Vandaar dat het RIVM hier nu onderzoek naar doet. De uitkomsten worden in de loop van 2017 bekend. Heb je toch nog twijfels over of je je dochter moet laten vaccineren tegen het HPV-virus, bespreek die dan met de plaatselijke GGD.”
Veel meer informatie en veel gestelde vragen over het HPV-vaccin vind je op http://www.rijksvaccinatieprogramma.nl.

 

Wekelijks geven (medisch) specialisten in Margriet antwoord op gezondheidsvragen van lezeressen. Heb je ook een vraag die je wilt voorleggen aan de (medisch) specialisten? Stuur hem naar rurbrieken@margriet.nl o.v.v. ‘vraag aan’.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: