OVERSTEKENDE PADDEN

1 Mrt

Gepubliceerd in Buitenleven 2, februari 2017. 

Duizenden Nederlanders zetten zich het hele jaar door met hart en ziel in voor de natuur bij hun in de buurt. Wie zijn deze helden die er, weer of geen weer, op uitgaan om bomen te kappen, onkruid te wieden, dieren te redden of wandelpaden te onderhouden? Buitenleven geeft ze een gezicht. Deze maand: de paddenoverzetter.

Verpleegkundige Astrid Kempe (49) zet deze lente voor het zevende achtereenvolgende jaar padden over de weg. Ze doet dat bij de drukke Ulvenhoutselaan in Breda, een veel gebruikte paddenoversteekplaats.
“De eerste keer dat ik een pad vasthield, stond ik wel even raar te kijken. Het gevoel is moeilijk te omschrijven, vochtig en glibberig en koel. Grappig genoeg went het snel; nu pak ik de beestjes zonder nadenken op.
Na hun winterslaap gaan padden naar een poel of sloot om daar te paren en hun dril – de eitjes – af te zetten. Om bij het water te komen, steken ze vaak massaal wegen over. Dat duurt soms wel een half uur – doordat ze net uit de winterslaap komen, zijn ze extra langzaam. Komen man en vrouw elkaar onderweg al tegen, dan kruipen zij op elkaar. Zulke ‘dubbeldekkers’ zijn nog trager. Dan kunnen er veel slachtoffers vallen.
Om dat te voorkomen, plaatsen we eind januari een langgerekt scherm langs de weg. Daarachter graven we emmers in. Zwaar werk! Padden die langs het scherm naar een doorgang zoeken, vallen in de emmers. Iedere ochtend en avond brengen vrijwilligers ze naar de overkant, zodat ze hun de tocht veilig kunnen vervolgen. Daar is een rooster voor; dit jaar doe ik dat bijvoorbeeld op zaterdagavond. We houden de aantallen en andere gegevens precies bij. Die worden landelijk verwerkt, zodat een duidelijk beeld ontstaat op welke plaatsen de meeste dieren oversteken en hoe het met de verschillende soorten gaat.
Behalve padden vallen er ook wel eens andere soorten in de emmers. Salamanders bijvoorbeeld, en muizen. Om ervoor te zorgen dat die laatste er zelf uit kunnen komen, zetten we stokken in de emmers. Die gebruiken de muizen als trapje om omhoog te klimmen.
Na zes jaar doe ik dit werk nog steeds met veel plezier. Het is een heel concrete en praktische manier om de natuur te helpen. Ik maak er een sport van om zoveel mogelijk padden te rapen. Op een goede avond zet ik er wel tachtig over. Een topscore.
Vanaf het begin gaat mijn dochter – nu 15 – altijd met me mee. Het is echt iets van ons samen geworden. Dat maakt het extra speciaal. Ze is een heuse paddenfan, en heeft al menig spreekbeurt over het onderwerp gegeven. Laatst zat er bij haar school een pad op straat. Alle kinderen gillen, maar zij pakte hem gewoon op en zette hem in het gras. Trots dat ik was!
Na de paring trekken de padden weer terug over de weg. Dat gebeurt van maart tot oktober en gaat vaak in etappes. Sommige trekken meteen weg, andere blijven nog maanden bij de poel. Om die reden zijn de ze op de terugweg minder kwetsbaar. Dan kunnen ze het wel zonder onze hulp af.”

Paddenwerkgroep
Astrid maakt onderdeel uit van de paddenwerkgroep van de vereniging voor natuureducatie en duurzaamheid IVN, afdeling MARK & DONGE. Voor meer informatie over deze en andere natuuractiviteiten van IVN, kijk op ivn.nl.

Wist je dat…

  • er in Nederland zes verschillende paddensoorten voorkomen? Je hebt hier de gewone of bruine pad, de geelbuikvuurpad, de vroedmeesterpad, de rugstreeppad en de knoflookpad.
  • de paddentrek in februari en maart plaatsvindt, omdat de paringsdrang dan het sterkst is?
  • het minimaal een graad of zes moet zijn voor padden zich gaan verplaatsen? Is het te koud, dan graven ze zich weer in tot de temperatuur gaat stijgen.
    de afstand die padden afleggen varieert van een paar honderd meter tot een enkele kilometers?
  • tijdens milde, natte perioden duizenden padden per nacht naar het voorplantingswater trekken?

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: