MEDICIJN NIET VERKRIJGBAAR

7 Mrt

17-02 De vraag, verkrijgbaarheid van medicijnen.jpg

Gepubliceerd in Margriet 2, januari 2017.

Mariette (74): “Om verstopping van mijn darmen te voorkomen, gebruik ik magnesiumhydroxidetabletten. Nu hoorde ik van mijn apotheek dat die door productieproblemen voorlopig niet leverbaar zijn. Daar heb ik heel veel stress van. Wat zijn de mogelijkheden?”

Apotheker Annemieke Horikx werkt bij het Geneesmiddel Informatie Centrum van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP):

“Het is heel vervelend als een medicijn tijdelijk niet verkrijgbaar is. Helaas gebeurt dat steeds vaker. Daar zijn verschillende redenen voor. Het kan zijn dat de fabrikant het medicijn niet meer wil maken, omdat de opbrengst niet opweegt tegen de kosten. Een andere mogelijkheid is dat een van de grondstoffen moeilijk te verkrijgen is. Soms zijn er ook maar weinig fabrikanten die een bepaald middel maken, waardoor er sneller een tekort ontstaat. Dat is het gevolg van het zogenaamde preferentiebeleid. Zorgverzekeraars mogen in Nederland namelijk zelf bepalen welke fabrikant een bepaald medicijn mag leveren, om zo de prijs laag te houden. Apothekers zijn verplicht die keus te volgen. Doen ze dat niet, dan krijgen ze de kosten niet vergoed.
Uiteraard zal je apotheker er alles aan doen om je van het best mogelijke medicijn te voorzien. Is je eigen medicatie niet beschikbaar, dan zoekt hij naar een alternatief met dezelfde werking. Je kunt dan een ander doosje krijgen dan je gewend bent. Hoe verwarrend dat soms ook is, je kunt wel op het advies van je apotheker daarover vertrouwen. Een andere oplossing is dat je apotheker het medicijn uit het buitenland importeert of het zelf bereidt. Dit leidt echter tot extra kosten die voor je eigen rekening kunnen komen. Heel soms lukt het een apotheker niet een alternatief te vinden en moet je het tijdelijk zonder een geschikt medicijn stellen.
Het aantal problemen met de verkrijgbaarheid van medicijnen neemt helaas toe. Apothekers willen daarom maatregelen die helpen om dit te voorkomen. Denk aan een vroege meldingsplicht van fabrikanten bij dreigende leveringsproblemen, of ruimere mogelijkheden voor apotheken om import vergoed te krijgen. Het Ministerie van VWS heeft een werkgroep met alle betrokken partijen ingesteld om de mogelijkheden te onderzoeken.
Natuurlijk ben je ook zelf verantwoordelijk voor je medicijngebruik. Vul je voorraad tijdig aan. Meestal is het voldoende om een week voor die op is een herhaalrecept te vragen. Wat je in ieder geval niet moet doen, is zelf zonder recept medicijnen op internet bestellen. Dan weet je namelijk niet zeker of je daadwerkelijk het juiste middel krijgt. Bovendien betaal je er vaak extreem veel voor, krijg je de kosten niet vergoed en heeft je apotheek in dat geval geen goed overzicht meer van wat je allemaal gebruikt. Dat kan gevaarlijke situaties opleveren, bijvoorbeeld als verschillende medicijnen elkaars werking beïnvloeden.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: