HOE HERKEN JE NEUSPOLIEPEN?

17 Mrt

17-12 De vraag, neuspoliepen jpeg.jpg

Gepubliceerd in Margriet 12, maart 2017.

Willemien (46): “Ik ben heel vaak verkouden. Zou dat door neuspoliepen kunnen komen?”

KNO-arts dr. Gwijde Adriaensen van het AMC Amsterdam, gespecialiseerd in aandoeningen aan de neus, neusbijholten en de schedelbasis:
“Om daar achter te komen, moet je je door een KNO-arts laten onderzoeken. Door in de neus te kijken, zijn poliepen vaak direct al zichtbaar. Zo niet, dan kan een neusendoscopie duidelijkheid geven. Dat is een kortdurend onderzoek waarbij de specialist met een dun kijkertje hoger en dieper in de neus kijkt. Dat kan met of zonder plaatselijke verdoving.
Neuspoliepen zijn goedaardige zwellingen van het neusslijmvlies, gevuld met snot en ontstekingscellen. Ze kunnen regelmatige neusverstopping en een verkouden gevoel veroorzaken, en je reuk en smaak verminderen. Soms hebben patiënten ook hoofdpijn met een vol gevoel en snot in het hoofd. Vaak worden de klachten erger bij liggen. Naar schatting zo’n 2,5 procent van alle volwassenen heeft last van neuspoliepen. De piek aan klachten ligt tussen de 40 en 50 jaar. Daarna worden de problemen vaak minder. Waarom weten we niet precies.
Lang was de overtuiging dat een allergie de oorzaak was van neuspoliepen, maar dat blijkt niet zo. Wel maakt een allergie de klachten vaak erger. Hetzelfde geldt voor astma of een overgevoeligheid voor een bepaalde groep pijnstillers, zogenaamde NSAID’S. Bij mensen met dit soort aandoeningen zijn neuspoliepen hardnekkiger en komen na behandeling ook sneller terug. Verder is het zo dat als je van nature heel smalle gangetjes en holtes in je neus hebt, de boel eerder geblokkeerd raakt.
Poliepen zitten bijna altijd aan beide kanten van de neus. Dan zijn ze zelden kwaadaardig. Het risico daarop is groter als een poliep een afwijkend uiterlijk heeft en/of maar aan één kant voorkomt. In dat geval is het belangrijk om een specialist er een hapje uit te laten nemen en hem het weefsel te laten onderzoeken op eventuele kwaadaardige cellen.
Tegen poliepen zijn verschillende dingen te doen. Ontstekingsremmers – corticosteroïden – laten ze krimpen en verminderen de klachten lokaal. Ze worden in een zoutoplossing gemengd of met neusdruppels of een neusspray gegeven. Uit onderzoek blijkt dat de zoutoplossing het beste werkt, omdat die de neus meteen ook schoonhoudt. Zo nodig kan deze behandeling af en toe worden aangevuld met een korte ‘stootkuur’ in de vorm van ontstekingsremmende tabletten, bijvoorbeeld met prednison.
Als dat onvoldoende helpt, is een operatie een optie. Bij een neusbijholteoperatie haalt een chirurg onder plaatselijke of algehele verdoving alle poliepen weg, ook die in de hoger gelegen bijholten. Dat verkleint de kans dat ze (snel) terugkomen en zorgt voor ruimte om de neusmedicatie zijn werk te laten doen. Omdat het een chronische aandoening is die meestal zo’n vijftien jaar duurt, krijgen patiënten ook na de operatie medicijnen. Vaak is op termijn – na jaren – een nieuwe operatie nodig.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: