IS ER IETS TE DOEN TEGEN NACHTMERRIES?

30 Mrt

M14 Vraag van de week over nachtmerries.jpg

Gepubliceerd in Margriet 14, maart 2017. 

Corine (47): “Ik heb regelmatig last van nachtmerries. Dan word ik badend in het zweet wakker, en durf ik niet meer te gaan slapen. Daardoor ben ik vaak heel moe. Is hier iets aan te doen?”

Jaap Lancee, universitair docent klinische psychologie aan de Universiteit van Amsterdam, deed de afgelopen jaren veel onderzoek naar nachtmerries:
“Bijna iedereen heeft wel eens een nachtmerrie. Maar voor een grote groep Nederlanders zijn hun onaangename dromen méér dan alleen maar vervelend. 2 à 3 procent – dat is een half miljoen mensen – heeft één of meer nachtmerries per week. Zij zijn bang om te gaan slapen en hebben overdag last van vermoeidheid en concentratieproblemen. Daardoor lopen ze bijvoorbeeld grotere kans op ongelukken. Men vermoedt zelfs dat 20 procent van alle verkeersongelukken te wijten is aan vermoeidheid. Behalve van een slechte nachtrust en vermoeidheid overdag hebben mensen met veel nachtmerries ook vaker last van andere slaapstoornissen en angstklachten. Het lijkt er kortom op dat mensen door hun nachtmerries minder stevig in hun schoenen komen te staan.
Je kunt een nachtmerrie vergelijken met een enge film die in je hersenen wordt afgespeeld. Hoe vaker de film wordt herhaald, hoe scherper de beelden in je geheugen worden gebrand. Sommige nachtmerries ontstaan na een ingrijpende gebeurtenis, zoals een ongeluk. Drie kwart van de mensen met een traumatische ervaring heeft last van dit soort dromen. Andere nachtmerries ontwikkelen zich in de loop van het leven. Die gaan meestal over een specifiek thema. Met stip op één: lichamelijke agressie, gevolgd door ruzie en mislukking/afgang.
Vrouwen rapporteren meer nachtmerries dan mannen. Of dat komt omdat ze daadwerkelijk meer onaangename dromen hebben of omdat ze ze beter onthouden, is niet duidelijk. Wel is aangetoond dat zwangere vrouwen vaker vervelend dromen. Waarschijnlijk heeft dat te maken met hun veranderende hormoonhuishouding en de emoties die daarvan het gevolg zijn.
Mensen met veel nachtmerries denken vaak dat die bij ze horen, en dat ze er maar mee moeten leren leven. Net als huisartsen trouwens, die meestal niet verder komen dan het voorschrijven van slaappillen. Jammer, want nachtmerries blijken met goede hulp meestal prima aan te pakken. Bijvoorbeeld door de droom actief te veranderen. Onder begeleiding van een psycholoog prent je je – terwijl je wakker bent – herhaaldelijk een goede afloop in. Dat zorgt ervoor dat de droom minder vaak terugkomt.
Soms hoor dat je beter niets aan nachtmerries zou kunnen doen, omdat ze je zouden helpen om nare ervaringen te verwerken. Dat is slechts ten dele waar. Alleen als het een gebeurtenis van kort geleden is, kan een nachtmerrie die functie vervullen. Daarna wordt het een soort irritante gewoonte, die je gelukkig dus ook weer kunt afleren.”

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: