NATUURVRIJWILLIGERS

30 Mrt

 

Gepubliceerd in Buitenleven 3, maart 2017; foto: Gerlinde Schrijver

Duizenden Nederlanders zetten zich het hele jaar door met hart en ziel in voor de natuur bij hun in de buurt. Wie zijn deze helden die er, weer of geen weer, op uitgaan om bomen te kappen, onkruid te wieden, dieren te redden of wandelpaden te onderhouden? Buitenleven geeft ze een gezicht. Deze maand: de weidevogelbeschermer.

Een à twee dagen per week: zoveel tijd is Arja van den Hoek (50) in de lente en het begin van de zomer zeker kwijt met het in kaart brengen van weidevogelnesten. Maar wel alleen als het mooi weer is.
“Als kind vond mijn opa het nooit leuk als vreemden door de weilanden van onze boerderij liepen. Dat ik dat nu legaal kan doen, geeft nog steeds een kick. Bovendien is het net schat zoeken; je weet nooit wat je vindt. Meestal ga ik alleen; kijker mee en lopen maar. Heerlijk om zo in de natuur te kunnen te ontspannen.
We starten begin maart, als de eerste trekvogels – de kieviten – terugkeren. Vanuit de auto houden we in de gaten wanneer we paartjes in de wei zien. Dat is het moment om op pad te gaan. Iedere vrijwilliger heeft zijn eigen velden om in de gaten te houden. Begin juli is het broedseizoen voorbij en zit ons werk er weer op.
Behalve van kievieten zoeken we nesten van scholeksters, wulpen, grutto’s en tureluurs,. Die laatste twee zijn trouwens moeilijk te vinden; ze maken een kuiltje in het gras en trekken lange grassprieten over het nest, zodat je het nauwelijks ziet. Als het heel nat of heel koud is, blijven we thuis. Gaan vogels dan meer dan een half uur van hun nest af – want dat doen ze natuurlijk als je langsloopt – dan gaat het broedsel dood. Wat dat betreft is dit echt een mooi-weer-hobby.
Veel vrijwilligers gebruiken een speciale app om de coördinaten van gevonden nesten door te geven. Die worden vervolgens naar de Stichting Gelders landschap gestuurd en naar de boer van wie het land is. Hij kan dat dan weer aan zijn medewerkers laten weten. Sommige maaimachines zijn zo modern dat je op een schermpje in de cabine precies kunt zien waar de nesten zitten. Er gaat dan zelfs een alarm af als je er te dichtbij komt. Nesten fysiek markeren doen we nog maar heel weinig, alleen vlak voor loonwerkers het land op gaan. Vossen en kraaien zijn namelijk zo slim, dat ze in de loop van de jaren hebben geleerd dat zo’n stok een lekker hapje betekent.
Je zou denken dat veel boeren niet zitten te wachten op de bemoeienis van natuurbeschermers, maar het tegendeel is waar. We werken heel goed samen met een coöperatie van boeren in het gebied. Ze krijgen van de provincie subsidie als ze om nesten van weidevogels heen maaien, of als ze dat pas later in het seizoen doen. Tijd om alle nesten zelf te gaan zoeken, hebben ze echter niet. Wat dat betreft zijn ze alleen maar blij met ons.”
Meer weten over weidevogelbescherming? Kijk op redderijkeweide.nl.

[Kader]
Weidevogelwerkgroep Randmeerkust
Arja maakt onderdeel uit van de weidevogelwerkgroep Randmeerkust, bestaande uit zo’n 22 vrijwilligers, die actief is langs het Veluwemeer en het Drontermeer. Het gaat om een gebied van circa 2500 hectare, van de Polsmaten bij Nunspeet tot de Geldersche Sluis bij Nooreinde. Een groot deel hiervan is aangewezen als kerngebied voor weidevogelbescherming. Jaarlijks worden er zo’n 900 weidevogelnesten gevonden. Meer informatie: weidevogelbeschermingrandmeerkust.nl.

[Kader]
Vogeltelweek
Van 6 t/m 14 mei 2017 vindt de zesde Nationale Vogeltelweek plaats. Er vinden dan door het hele land activiteiten plaats. Meer weten? Kijk op: vogelweek.nl.

[Kader]
Wist je dat….

  • het slecht gaat met de meeste weidevogelsoorten in Nederland? Van veel soorten is het aantal sinds 1990 fors afgenomen. Sinds 1960 is meer dan 60 procent van alle weidevogels verdwenen.
  • dat vooral komt door de toenemende melkproductie in Nederland? De melkproductie steeg tussen 2000 en 2014 met 16 procent. Koeien worden intensiever gebruikt, dus er is meer mest en wordt er eerder gemaaid bij een lagere grondwaterstand. Dat is slecht voor weidevogels.
  • de grootste verliezers de veldleeuwerik en de scholekster zijn? Maar ook andere tot voor kort veel voorkomende weidevogelsoorten doen het slecht. Alleen de populatie kuifeenden is de laatste jaren toegenomen.
    Bronnen: CBS, Sovon Vogelonderzoek Nederland.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: