BRANDERIG GEVOEL IN DE MOND

7 Apr

M09 Vraag van de week aan de kaakchirurg over branderige mond

Gepubliceerd in Margriet 9, februari 2017.

Irene (56): “Sinds een paar jaar heb ik dag en nacht last van een branderig en stekend gevoel in mijn gehemelte en soms ook op mijn tong en lippen. Mondwatertjes, tandpasta’s, homeopathisch middeltjes: ik heb al van alles geprobeerd, maar niets helpt. De tandarts en huisarts weten ook geen oplossing. Wat kan ik hiertegen doen?”

Kaakchirurg Eppo Wolvius, hoofd van de afdeling Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam:
“Het brandend mond syndroom, zoals deze aandoening officieel heet, komt vooral voor bij vrouwen in de overgang. Waarom dat zo is en hoe het ontstaat, weten we niet. Patiënten ervaren pijn en branderigheid, alsof ze iets te heets hebben gedronken of dat de mond of tong de hele dag in de brand staat. Ook het gevoel van een droge mond en een verandering van smaak komen voor. Soms eten en slapen ze er minder goed door. De aanhoudende klachten kunnen zelfs tot angsten of sombere gevoelens leiden, en mensen echt wanhopig maken.
Wat betreft de aanpak: belangrijk is om eerst door een specialist – een KNO-arts of een kaakchirurg – uit te laten zoeken of er geen ander achterliggend probleem is. Bijvoorbeeld suikerziekte, een schimmelinfectie in de mond, een tekort aan bepaalde vitamines, een allergie als gevolg van een gebitsprothese of psychische klachten kunnen namelijk enigszins vergelijkbare klachten geven. Blijkt dat er geen duidelijke oorzaak is, dan spreken we van het brandende mond syndroom.
Helaas zijn hier geen bewezen effectieve behandelingen tegen. Sommige patiënten hebben er baat bij om iets heel kouds te drinken of op ijsschilfers te zuigen; dat verdooft het branderige gevoel. Ook ontspanningsoefeningen kunnen soms – een beetje – helpen. Alcohol, tabak, koffie, munt, kaneel en zure en scherpe voedingsmiddelen kunnen de klachten verergeren. Wees daar dus voorzichtig mee.
Er zijn aanwijzingen dat sommige antidepressiva of neuropatische pijnstillers enige verbetering van de klachten kunnen geven, maar hard bewijs is daar (nog) niet voor. Bespreek de mogelijkheden met je specialist. Een andere optie is een speciale vorm van psychologische hulp, cognitieve gedragstherapie (CGT). Daarbij leer je anders met de pijn om te gaan. In combinatie met ontspanningsoefeningen of andere stressmanagementtechnieken kan dat wellicht verlichting geven.
Overigens vermindert de heftigheid van het branderige mondgevoel bij de meeste mensen in de loop der jaren aanzienlijk. Maar slechts bij een klein percentage van de patiënten verdwijnen de klachten helemaal.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: