WAT TE DOEN AAN DROGE OGEN?

7 Apr

16-52 De vraag, droge ogen.jpg

Gepubliceerd in Margriet 52, december 2016.

Mary (52): “Als ik ’s nachts of ’s ochtends wakker word, voelt het alsof er zand in mijn ogen zit. Soms is het zo pijnlijk dat ik mijn ogen moeilijk kan openhouden. Het gevoel trekt na een tijdje vanzelf weg, maar ik vind het toch erg vervelend. Wat ik hiertegen doen?”

Bart Zijlmans, oogarts en refractiechirurg bij Oogziekenhuis en Focuskliniek in Rotterdam:
“Onbewust knipperen we tussen de vijf en vijftien keer per minuut met onze ogen. Daarbij wordt iedere keer een bijzonder laagje traanvocht – de traanfilm – gelijkmatig over het oog verdeeld. Dat is zo dun, dat je er niets van merkt en scherp blijft zien. Elke paar seconden breekt die traanfilm open. Er ontstaan dan droge plekjes op het oog, zogenaamde dry spots. Het wisselt per persoon hoe snel die droge plekjes optreden. Op het moment dat dat gebeurt, gaat er een signaal naar de hersenen: knipperen! Zo voorkom je zonder nadenken dat je ogen uitdrogen.
Iedereen die wel eens heeft geprobeerd om een tijdje niet te knipperen, weet dat je dan droge ogen krijgt. Dat is dan maar voor heel even, maar veel mensen hebben er geregeld last van, vrouwen vaker dan mannen. Met het ouder worden neemt de kans hierop toe. Droge ogen kunnen allerlei oorzaken hebben, zoals een tekort aan traanvocht of een slechte kwaliteit daarvan. Ook contactlenzen en het gebruik van bepaalde geneesmiddelen kunnen droge ogen geven. En dan zijn er natuurlijk nog de omgevingsfactoren, zoals een droge lucht, rook en stof, of lang achter een beeldscherm zitten, waardoor je minder vaak knippert. Als je alleen ’s nachts last van droge ogen hebt, kan het ook zo zijn dat je oogleden een beetje aan je oog plakken. Bij het openen worden eventuele oude kleine beschadigingen van het hoornvlies dan opengetrokken. Overigens is er niet altijd een verklaring te vinden. Vooral vrouwen in of na de overgang hebben vaak last van droge ogen. Vermoedelijk heeft dat te maken met de veranderende hormoonhuishouding en het droger worden van de slijmvliezen.
Heb je langdurig droge ogen, dan is het verstandig om een oogarts te laten uitzoeken wat daar de reden van is. Afhankelijk daarvan kan hij de behandeling bepalen. Is er een aanwijsbare oorzaak, dan wordt die uiteraard eerst aangepakt. Maar het lukt lang niet altijd om het probleem daarmee te verhelpen. In dat geval bestaat de behandeling uit het verlichten van de klachten, bijvoorbeeld met kunsttranen. Die zijn vrij verkrijgbaar bij de drogist. Let op: soms kunnen de conserveermiddelen daarin de ogen juist extra irriteren, vooral bij lensdragers. Dan kan de huis- of oogarts conserveermiddelvrije kunsttranen voorschrijven. Voor ’s nachts adviseer ik je een speciale ooggel of –zalf te gebruiken. Die blijft beter zitten en werkt daardoor langer dan druppels. De gel en zalf zijn alleen op recept verkrijgbaar. Zorg verder voor zo goed mogelijke omstandigheden. Vermijd rokerige ruimtes of ruimtes met airco en verbeter de luchtvochtigheid in huis door waterbakken aan de verwarming te hangen of een luchtbevochtiger aan te schaffen.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: