ONTSTOKEN KIES?

26 Apr

17-16 De vraag, ontstoken kies jpg

Gepubliceerd in Margriet 16, april 2017.

Joy (48): “Mijn tandarts heeft een controlefoto van mijn gebit gemaakt. Nu zegt hij dat ik een wortelkanaalbehandeling moet ondergaan omdat ik een ontsteking heb aan mijn kies, maar ik heb helemaal geen pijn. Klopt dat wel?”

Tandarts-endodontoloog Jan Warnsinck, universitair docent endodontologie aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam:
“Dat kan heel goed. Een ontstoken en geïnfecteerde tand of kies kan klachten geven, zoals gevoeligheid bij het drinken van van koude of warme dranken, last met kauwen of een constante, kloppende pijn, maar dat hoeft niet. Het is dus een misverstand dat een wortelkanaalontsteking altijd pijn veroorzaakt.
De mondholte zit bij ieder mens barstensvol bacteriën. Normaliter kunnen die geen kwaad – bij een gezond, gaaf gebit vormen je tanden en kiezen een natuurlijke barrière, zodat bacteriën niet doordringen in het onderliggende weefsel. Maar als je een gaatje hebt, ontstaat er als het ware een toegangspoort naar de wortel. Dat kan ook gebeuren door bijvoorbeeld een tandbreuk na een ongeluk, een vulling die niet helemaal goed meer aansluit of een beschadiging door tandenknarsen. De bacteriën kunnen dan alsnog binnendringen en een ontsteking veroorzaken.
Blijft de ontsteking onbehandeld, dan sterft de tandzenuw af en kun je je tand of kies verliezen. Om dat te voorkomen – en de eventueel aanwezige pijn te bestrijden – wordt een wortelkanaalbehandeling gedaan. Je eigen tandarts kan die uitvoeren, of hij kan je doorverwijzen naar een endodontoloog. Dat is een hierin gespecialiseerde tandarts, die een aanvullende opleiding van drie jaar heeft gevolgd.
Eerst creëert de tandarts een opening in de tand of kies. Vervolgens maakt hij de wortelkanalen met vijltjes ruimer, zodat hij ze goed kan ontsmetten. Dat doet hij door ze door te spoelen met een sterk verdunde chlooroplossing. Een houder op de tand of kies met daarachter een rubberlapje zorgt ervoor dat er tijdens de behandeling geen speeksel met bacteriën in de wortelkanalen komt, en geen spoelmiddel in de rest van de mond.
Als alles helemaal schoon is, vult hij de kanalen weer op, meestal met een mix van cement en rubber. Zo wordt de kans zo klein mogelijk dat er in de toekomst opnieuw bacteriën in terechtkomen. Tot slot maakt hij de tand of kies weer dicht met een vulling. Afhankelijk van de ingewikkeldheid duurt de behandeling meestal tussen de 1,5 en 2,5 uur. Soms kan die in één keer worden afgerond, soms moet je er een tweede keer voor terugkomen.
Dankzij de goede verdovingsmiddelen die we tegenwoordig hebben, is een wortelkanaalbehandeling pijnloos. Wel kun je een paar dagen last houden van napijn, omdat de tand of kies door de intensieve behandeling geïrriteerd is geraakt. Over het algemeen is die goed te bestrijden met reguliere pijnstillers, zoals paracetamol of ibuprofen. Houdt de pijn langer aan, neem dan contact op met de tandarts.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: