VERGROOT DE PIL HET RISICO OP TROMBOSE?

2 Mei

17-18 Vraag van de week, trombose jpg

Gepubliceerd in Margriet, april 2017.

Gisela (46): ” Mijn 17-jarige dochter heeft veel last van puistjes. De smeersels van de dermatoloog helpen niet echt. Misschien biedt de pil uitkomst, maar die wil ze niet vanwege het risico op trombose. Is haar zorg hierover terecht?”

Gynaecoloog dr. Anne Timmermans, werkzaam in het AMC Amsterdam en Bergman Clinics Vrouwenzorg, is gespecialiseerd in menstruatiestoornissen, vleesbomen, eierstokcysten en jonge meidenproblematiek.
“Ik denk zeker dat het de moeite waard is om te kijken of de pil helpt. Meisjes en vrouwen met ernstige acne merken vaak een verschil als ze een anticonceptiepil gaan gebruiken. De klachten verminderen dan, of verdwijnen zelfs helemaal. Dat komt omdat de pil de aanmaak van ‘mannelijke’ hormonen, zoals testosteron, afremt. Wat de meeste mensen niet weten, is dat die óók bij vrouwen voorkomen, zij het in veel lagere hoeveelheden. Bij acne zijn ze vaak een grote boosdoener, omdat ze een stimulerende werking hebben op de talgklieren en de haargroei. Zeker als je van nature een vette huid hebt, kunnen dan snel puistjes ontstaan.
Helaas is de pil als geneesmiddel bij acne in het verdomhoekje geraakt. Dat komt vooral door negatieve ervaringen met één specifieke pil, de Diane 35, die in het verleden regelmatig bij ernstige acneklachten werd voorgeschreven. In 2013 besloot het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen dat de Diane niet langer aan nieuwe patiënten mocht worden verstrekt. De reden: het verhoogde risico op trombose.
Maar de ene pil is de andere niet. Verschillende ‘generaties’ van anticonceptiepillen hebben een net wat andere samenstelling en daarmee ook verschillende risico’s op bijwerkingen. De zogenaamde tweede generatiepillen zijn het veiligst; die geven de laagste kans op trombose. Voorbeelden zijn Microgynon 30, Stediril 30, Trigynon, Trinordiol en Lovette. Al sinds 1998 staat in de huisartsenrichtlijn dat dokters bij voorkeur een tweede generatiepil voor moeten schrijven. Als anticonceptiemiddel, maar inmiddels ook tegen puistjes. Want uit onderzoek blijkt dat de tweede generatiepil – in tegenstelling tot wat men vroeger dacht – net zo goed tegen acne werkt als bijvoorbeeld de Diane 35.
Tot slot nog wat cijfers over het tromboserisico. Van de jonge meisjes die géén pil slikken, krijgt jaarlijks 1 op 10.000 trombose. Bij meisjes die een tweede generatiepil gebruiken, zijn dat er 3 of 4 per 10.000. Het risico neemt dus weliswaar iets toe, maar is nog steeds heel klein. Bij de Diane 35 of de derde of vierde generatiepil gaat het om 6 of 7 per 10.000. Ook dat is nog een relatief klein aantal. Maar het is natuurlijk een persoonlijke afweging of je zo’n licht verhoogde kans acceptabel vindt of niet. In ieder geval is het zo dat, zodra je met de pil stopt, het tromboserisico weer hetzelfde is als vóór het pilgebruik.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: