KUN JE VAN VLIEGANGST AFKOMEN?

11 Mei

M19 Vraag van de week vliegangst pdf

Gepubliceerd in Margriet 19, mei 2017.

Madelon (67): “Mijn dochter is drie jaar geleden naar Amerika verhuisd. Ik wil haar graag opzoeken, maar ik heb mijn hele leven al last van vliegangst. Kun je daar op latere leeftijd nog vanaf komen?”

GZ-psycholoog en psychotherapeut Imke Grootenhuis wisselt de behandeling van mensen met vliegangst bij Stichting VALK af met haar werk als KLM-purser.
“Vliegangst komt heel veel voor: een derde van alle volwassen heeft er in mindere of meerdere mate last van. Het kan iedereen overkomen, maar mensen die perfectionistisch zijn en graag controle willen houden, krijgen er eerder mee te maken. Gelukkig is vliegangst met een speciale training meestal goed te behandelen. Dat is zeker het proberen waard. Want hoewel je prima oud kunt worden zonder ooit in een vliegtuig te stappen, willen veel mensen toch graag met hun familie op vakantie, of op bezoek bij hun kind in het buitenland. Bovendien is het helemaal niet prettig om zo bang te zijn.
Vliegangst ontstaat vaak als er in de lucht iets onverwachts gebeurt, bijvoorbeeld heftige turbulentie. Je hoort of voelt dingen die je niet gewend bent. Die sensatie kan diepe indruk maken, zeker als je toch al gestrest bent. Na zo’n negatieve ervaring stap je de volgende keer al bezorgd en gespannen het vliegtuig in, en dan gaat het van kwaad tot erger. Daar komt bij dat mensen zich in een vliegtuig vaak heel machteloos voelen. Je bent immers overgeleverd aan de omstandigheden, en aan de vaardigheden van de piloot. Ook dat kan stressvol zijn.
De behandeling van vliegangst bestaat uit individuele begeleiding en een tweedaagse groepstraining. Deelnemers krijgen onder andere uitleg over hoe angst werkt, zodat ze beter begrijpen wat er met ze gebeurt. Ook leren ze om de confrontatie met de angst aan te gaan, en daar anders op te reageren. In de groepstraining kunnen deelnemers al hun vragen aan piloten stellen, mogen ze een vliegtuig bekijken en gaan ze in een simulator. Tot slot maken we samen een Europese vlucht. Als de angst dan toch toeslaat, kunnen we ze helpen om daar goed mee om te gaan. Deze aanpak is heel effectief: 96 procent van de deelnemers is naderhand minder bang.
De ene drie weken werk ik als psycholoog en psychotherapeut, de andere drie weken als purser op een Boeing 737, 747 en Airbus 330. Mijn cliënten vinden het heel geruststellend om te zien dat ik steeds weer heel terugkom. Natuurlijk schrik ik ook wel eens als een vliegtuig een onverwachte beweging maakt – stewardessen zijn geen robots. Maar in tegenstelling tot de mensen die ik behandel, dooft dat gevoel bij mij snel weer uit. Ook al doe ik het al meer dan 25 jaar, voor mij is vliegen nog elke keer een feestje.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: