PIJN BIJ HET VRIJEN

31 Mei

M21 Vraag van de week Pijn bij het vrijen jpg.jpg

Gepubliceerd in Margriet 21, mei 2017.

Christa (54): “Sinds ik in de overgang zit, heb ik regelmatig pijn bij het vrijen. Is daar iets aan te doen?”

Prof. dr Ellen Laan, verbonden aan het AMC Amsterdam en co-auteur van het onlangs verschenen boek Seks! Een leven lang leren:

“Pijn bij het vrijen komt veel voor; naar schatting heeft 1 op de 10 vrouwen er last van. Zij voelen pijn aan de ingang van de vagina bij het naar binnen gaan van de penis, of tijdens het vrijen meer achterin de vagina of in de onderbuik.
Mensen denken vaak dat na de menopauze de pijnklachten bij het vrijen toenemen. Dat is een misverstand. Weliswaar daalt in de overgang de aanmaak van het vrouwelijke hormoon oestrogeen, waardoor de vagina droger en minder veerkrachtig kan worden. Maar dat geeft niet per definitie pijnklachten. Er is namelijk geen verband tussen de hoeveelheid oestrogeen en het vochtig worden van de vagina tijdens seks Dat mechanisme werkt voor en na de overgang hetzelfde, en ook even goed.
Het verschil zit hem erin dat vrouwen vóór de menopauze vaak pijnloos gemeenschap kunnen hebben zonder heel opgewonden te zijn, omdat hun vagina altijd wel wat vochtig is. Daarna verandert dat. Bij een drogere vagina wordt penetratie zonder voldoende opwinding dan ineens pijnlijk.
Veel vrouwen durven niet over pijn bij het vrijen te praten. Ze hebben het gevoel dat penetratie ‘erbij hoort’, en dat ze als vrouw tekortschieten als dat niet lukt. Ook vinden ze het vaak moeilijk om uit te spreken wat ze nodig hebben om zelf meer opgewonden te raken.
Toch doe je er goed aan om het probleem wel met je partner te bespreken. Als vrijen pijnlijk blijft, worden de klachten namelijk vaak steeds erger. Vermijd geslachtsgemeenschap een tijdje helemaal. Neem uitgebreid de tijd om te ontdekken wat je lekker vindt, en hoe je samen ontspannen plezier kunt beleven aan seks zonder penetratie.
Willen jullie toch graag gemeenschap hebben, zorg er dan in iedere geval voor dat je voldoende opgewonden bent. Want gebrek aan opwinding is de belangrijkste reden voor pijn bij de gemeenschap. Bepaal als vrouw wat daar het juiste moment voor is, liefst net voor je klaarkomt. Een glijmiddel kan nuttig zijn als hulpmiddel, bijvoorbeeld om de clitoris mee te masseren en zo meer opgewonden te raken. Maar het moet geen alternatief worden voor te weinig vochtigheid. Hetzelfde geldt voor het gebruik van hormonale crème. Forceer in ieder geval niets. Want vrijen hoort – en hoeft – echt niet pijnlijk te zijn.
Als je vermoedt dat er een lichamelijke oorzaak voor de pijn is, zoals een schimmelinfectie, of als de pijnklachten langer aanhouden, is het verstandig ermee naar de huisarts te gaan. Zo nodig kan die het probleem behandelen, of je doorverwijzen, bijvoorbeeld naar een seksuoloog. Dat is een psycholoog, arts of maatschappelijk werker, die gespecialiseerd is in seksuele problemen. Al dan niet in aanvulling daarop kan een bekkenfysiotherapeut je leren om de spieren van je bekkenbodem te voelen en bewust te ontspannen. Want ook gespannen bekkenbodemspieren kunnen pijn bij het vrijen veroorzaken. ”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: