WAT TE DOEN AAN EEN FROZEN SHOULDER?

17 apr

18-09 De vraag, Frozen shoulder

Gepubliceerd in Margriet nr. 9, februari 2018

Aline (54): “Ik heb al twee maanden last van een pijnlijke en stijve schouder. Volgens de huisarts is het een frozen shoulder. Heeft het zin om daarmee naar de fysiotherapeut te gaan?”

Jeroen Bijman, sportfysiotherapeut bij Bijman+Helsloot Fysiotherapie in Purmerend en voormalig bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie in de Sportgezondheidszorg (NVFS):

“Ja, dat heeft zeker zin om de schouder zo mobiel mogelijk te houden, en daarmee te voorkomen dat de klachten verergeren. Maar verwacht niet dat de fysiotherapeut de aandoening of de pijn helemaal kan laten verdwijnen.

Iemand met een frozen shoulder kan zijn schouder en arm minder goed bewegen. Het probleem ontstaat door een ontsteking in het bindweefsel van het schoudergewricht. Die maakt de schouder stijf en pijnlijk. Vaak begint het ermee dat je je arm niet goed meer kunt draaien of optillen, en/of dat dat veel pijn doet. Soms zijn de klachten zo erg, dat dagelijkse dingen als aankleden of haren kammen niet meer lukken. Kenmerkend is verder dat patiënten ’s nachts vaak extra veel pijn voelen. 

Het is een veelvoorkomend probleem; 2 tot 5 procent van alle Nederlanders krijgt een ‘primaire’ frozen shoulder, oftewel: zonder duidelijke aanleiding. Maar bij nog veel meer mensen ontwikkelt de klacht zich als gevolg van een andere aandoening. Zo loop je bijvoorbeeld meer kans op een frozen shoulder als je de ziekte van Parkinson of hart- of schildklierproblemen hebt, of als je een beroerte hebt gehad.  Verder krijgt 10 tot 20 procent van de diabetespatiënten er last van. Vandaar dat je er met een frozen shoulder goed aan doet om voor de zekerheid je bloedsuiker te laten checken. Ook als je je arm en schouder lange tijd minder goed hebt kunnen gebruiken, bijvoorbeeld als gevolg van een borstoperatie, neemt het risico erop toe. De aandoening komt het meest voor bij vrouwen tussen de veertig en de zeventig jaar. 

In verreweg de meeste gevallen gaat een frozen shoulder vanzelf over. Vaak duurt dat wel heel lang, gemiddeld tussen de negen maanden en 3,5 jaar. Een genezende behandeling is er niet, maar met de juiste begeleiding kun je er in ieder geval voor zorgen dat de klachten niet verergeren of dat het herstel wordt vertraagd. In de eerste fase ligt de focus meestal op pijnbestrijding. Daar kan de huisarts over adviseren. Daarna is het belangrijkste om — binnen je pijngrens! — te blijven bewegen. Door de pijn hebben patiënten meestal de neiging om hun arm zoveel mogelijk stil te houden, en de schouder zo min mogelijk te belasten. Maar daardoor wordt de stijfheid alleen maar erger. Een fysiotherapeut kan je helpen om je arm en schouder op een verantwoorde manier te blijven gebruiken, en de overgebleven beweeglijkheid zo goed mogelijk te benutten. 

Tot slot: op internet zijn tal van filmpjes met schouderoefeningen te vinden. Ga daar niet zonder goede instructie van een fysiotherapeut mee aan de slag. Als je je schouder te veel belast en/of door je pijngrens heengaat, is het effect namelijk averechts, en maak je het probleem alleen maar erger.”  

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: